Mik a SMART célok?

Milyen az előnyei vannak?

Hogyan segít a vállalkozásodnak?

Sikeresek leszünk…

SMART célok

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életünk különböző területein, fontos, hogy hatékonyan meghatározzuk és elérjük a kitűzött célokat.

A kitűzött célokat a vállalkozásodban is szeretnéd elérni!

Azonban, hogy valóban sikerre vezessenek a célkitűzéseink, szükséges, hogy azok megfeleljenek a SMART kritériumoknak.

De mégis mi ez?

Mi a SMART célkitűzés?

A SMART célkitűzés egy olyan módszer, amely segít megfogalmazni a célokat olyan módon, hogy azok hatékonyabbak és elérhetőbbek legyenek.

A SMART célkitűzések alapján a célok megfogalmazása öt különböző területre osztható:

 • specifikus célok,
 • mérhető célok,
 • elérhető célok,
 • releváns célok és
 • határidős (időkorlátos)  célok.

Gondolkodj előre…

Vevőszerző MentorProgram

Ha biztos alapokra helyeznéd a..

 • a Vevőszerzésedet…
 • a Bevételnövelésedet…
 • az Online Marketigedet, akkor a

A Vevőszerző MentorProgram megoldást lehet számodra!”

Molnár Klára marketing közgazdász

Nézzük a különböző célokat!

1. Specifikus célok

A specifikus célkitűzések pontosan meghatározzák, hogy mit szeretnénk elérni, mi az a konkrét eredmény, amelyre törekszünk.

A célkitűzésnek tehát egyértelműen meg kell határozni, hogy mit szeretnénk elérni.

2. Mérhető célok

A mérhető célkitűzések azt jelentik, hogy a célkitűzéshez kapcsolódó eredményeket, vagy a fejlődést valamilyen módon kell mérni. Ezek lehetnek kvantitatív vagy minőségi mutatók, amelyek segítenek mérni a kitűzött célok elérésének előrehaladását.

3. Elérthető célok

Az elérhető célok azt jelentik, hogy a célkitűzés olyan szintű nehézséget tartalmazzon, amely reális és elérhető az adott időkeretben.

A túlzottan nehéz vagy könnyű célok nem motiválóak, és nem vezetnek sikeres eredményekhez.

4.  Releváns célok

A releváns célkitűzések azt jelentik, hogy a célok összhangban állnak a személyes vagy a vállalati stratégiával, amelyhez kapcsolódnak.

A releváns célkitűzések biztosítják, hogy a kitűzött célok valóban fontosak és értékesek az adott személy vagy szervezet számára.

5.  Határidős célok

A célok elérése határidőhöz kötött.

A határidők segítenek abban, hogy fókuszáljunk a kitűzött célokra, és hogy a célok elérésének időpontját pontosan meghatározzuk.

A hatékony módszer

A SMART célkitűzések tehát hatékony módszert nyújtanak a célok hatékony megfogalmazásához és eléréséhez.

A specifikus, mérhető, elérhető, releváns és határidős célkitűzések segítenek abban, hogy a célokat hatékonyan meghatározzuk, és azokat hatékonyan kövessük nyomon.

Hatékonyságról…

A specifikus célok meghatározása nagyon fontos, mivel a célok konkrét meghatározása segít abban, hogy hatékonyan tudjuk mérni a fejlődést és a kitűzött célok elérését.

A hatékony specifikus célok meghatározása azt jelenti, hogy:

 • konkrét,
 • egzakt és
 • jól meghatározott eredményeket kell megfogalmazni.

Például, ha azt szeretnénk elérni, hogy többet dolgozzunk, akkor azt specifikusan meg kell határozni, hogy hány órát dolgozunk majd többet.

Hatékonyságról…

A hatékony mérhető célok azt jelenti, hogy a mérhető mutatók segítségével lehet nyomon követni a kitűzött célok elérését. Vagyis a célokhoz kapcsolódó eredményeket, vagy a fejlődést valamilyen módon mérjük.

Például, ha azt szeretnénk elérni, hogy többet dolgozzunk, akkor azt mérhetően kell megfogalmazni, hogy hány órával dolgozunk majd többet a jelenlegi munkaóráinkhoz képest.

Hatékonyságról…

A hatékony elérhető célok azt jelenti, hogy a megfelelő nehézségi szinten állítjuk be a célokat, amelyek motiválóak és reálisak az adott személy vagy szervezet számára az adott időkereten belül. Ne feledjük, hogy a túlzottan nehéz célok nem motiválóak, és nem is vezetnek sikeres eredményekhez.

Hatékonyságról…

A hatékony releváns célok akkor hatékonyak, ha biztosítják, hogy a kitűzött célok összhangban legyenek a személyes vagy a vállalati stratégiával, amelyhez kapcsolódnak, melyek valóban fontosak és értékesek az adott személy vagy szervezet számára.
A hatékony releváns célok esetén a célkitűzéshez kapcsolódó előnyöket, eredményeket meghatározzuk pontosan.

A SMART célkitűzések alkalmazása a vállalkozások számára különösen fontos.

Az üzleti célkitűzéseknek ugyanis nemcsak konkrétnak és mérhetőnek kell lenniük, hanem reálisnak kell lenniük és határidőhöz kötöttek.
A SMART célkitűzések segítenek az üzleti célok hatékonyabb meghatározásában és azok elérésének követésében.

Nézzük tovább, hogy milyen előnyei vannak az üzleti életben…

Eredményesség

Előnyök

1. Sokkal jobb eredményesség

A SMART célkitűzések megfogalmazása és követése segít abban, hogy hatékonyabban működjön a vállalkozás, és jobb eredményeket érjünk el a vállalkozásban!

 

2. Források, költségek

A SMART célkitűzések alkalmazása segít abban, hogy hatékonyabban tervezzük meg a forrásokat, és ezáltal a költségeket is hatékonyabban kezeljük.

 

3. Kommunikáció

Sokkal jobb kommunikációd lesz, hiszen  SMART célkitűzések alkalmazása segít abban, hogy hatékonyabban kommunikáljunk a csapat tagjaival, és azonos célokra koncentráljunk.

 

4. Ügyfélszolgálat

Jobb ügyfélszolgálat, hiszen a SMART célkitűzések alkalmazása segít abban, hogy hatékonyabban szolgáljuk ki az ügyfeleket, és ezáltal nagyobb elégedettséget érjünk el náluk.

 

5. Teljesítményértékelés

a SMART célkitűzések alkalmazása segít abban, hogy hatékonyabban értékeljük a csapat teljesítményét, és javítsuk a teljesítményt, ahol szükséges.

A SMART célkitűzések alkalmazása tehát segíthet az üzleti életben a hatékonyabb forrástervezésben, a jobb kommunikációban, az elégedett ügyfelekben, a jobb teljesítményértékelésben és a jobb eredményekben.

A SMART célkitűzések alkalmazása hozzájárulhat a vállalkozás hatékonyabb működéséhez, az eredményesebb munkához és a nagyobb sikerességhez.
A SMART célkitűzések tehát nem csak az egyéni, hanem az üzleti életben is fontosak.

A SMART célkitűzések alkalmazása segít abban, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni az időnket, hatékonyabbak legyünk a munkánkban, és jobban fókuszáljunk a céljainkra.

A SMART célkitűzések alkalmazása hozzájárulhat a jobb szervezéshez és a hatékonyabb működéshez, ami növelheti az üzleti sikerességet.

A SMART célkitűzések meghatározása során fontos figyelembe venni a konkrét, mérhető, elérhető, releváns és határidőre vonatkozó szempontokat, hogy valóban hatékonyan és eredményesen tudjuk elérni a kitűzött célokat.

 

Még egy jó tanács…

Jó tanács!

SMART célok

A SMART célkitűzések meghatározásakor azonban fontos figyelembe venni az adott vállalkozás sajátosságait, a piaci környezetet, valamint a csapat tagjainak képességeit is.

Jó tanácsok…

Értékeld ki!

Az eredmények értékelése során fontos, hogy objektív és mérhető mutatókat használjunk, és az eredményeket rendszeresen összehasonlítsuk a kitűzött célokkal.

Az eredmények értékelése segít abban, hogy folyamatosan javítsuk a munkánkat, és elérjük a kitűzött célokat.

Összefoglaló

SMART célok

A SMART célkitűzések alkalmazása tehát rendkívül fontos a hatékonyabb működés és az üzleti sikeresség szempontjából.

Az SMART célkitűzések meghatározása és követése segít abban, hogy hatékonyabban dolgozzunk, jobban koncentráljunk a célokra, és jobb eredményeket érjünk el.

Gondolkodj előre…

Gondolkodj előre…

Vevőszerző MentorProgram

Ha biztos alapokra helyeznéd a..

 • a Vevőszerzésedet…
 • a Bevételnövelésedet…
 • az Online Marketigedet, akkor a

A Vevőszerző MentorProgram megoldást lehet számodra!”

Molnár Klára marketing közgazdász