Miért fontos?

Marketing szótár

Azok számára, akik szeretnék megérteni a marketing világát, és hatékony marketingstratégiákat alkalmazni, fontos, hogy megértsék ezeket a kifejezéseket és fogalmakat. A Marketing szótár használata lehetővé teszi, hogy az emberek hatékonyabban kommunikáljanak és együttműködjenek a marketing világában.
Példák arra, hogy milyen kulcsfontosságú marketing szakkifejezések és fogalmak vannak.

A-J

A/B teszt

Az A/B teszt egy olyan tesztelési módszer, amely lehetővé teszi, hogy két különböző változatot hasonlítsunk össze. Ez a módszer nagyon hasznos lehet a weboldalak, hirdetések, e-mailek és más marketingeszközök hatékonyságának optimalizálásában.

Akvizíció

Az akvizíció a potenciális ügyfelek megszerzését jelenti. A marketing szakma szempontjából az akvizíció a potenciális ügyfelekkel való kapcsolatfelvételt és az értékesítési folyamat elindítását jelenti.

Árpolitika

Az árpolitika a termékek árazásának és az árstratégiák kialakításának a tudománya. Az árakat befolyásoló tényezők közé tartozik többek között a termék minősége, az árképzési stratégia, a versenytársak árai és a piaci körülmények.

Brand

A brand az az egyedi megkülönböztető jel, amely a terméket vagy a szolgáltatást egyedivé és felismerhetővé teszi a fogyasztók számára. A brand lehet egy logó, egy név vagy akár egy arculati elem.

Célközönség

A célközönség az a csoport, amelynek a marketing üzenete szól. Ez a csoport lehet demográfiai vagy viselkedési szempontból meghatározott, és a célközönség megértése kulcsfontosságú a hatékony marketingkampányok kialakításához.

Miért fontos?

Marketing szótár

Értsd meg TE is a marketing világát, és tudj hatékony marketingstratégiákat alkalmazni!

Alább találod a „K” betűvel kezdődő marketing kifejezéseket…

K-Zs

Konerzió

A konverzió az az esemény, amikor a látogató a weboldalon vásárol, feliratkozik, letölt valamit vagy bármilyen más cselekvést hajt végre, amelyet a weboldal tulajdonosa vagy marketingszakember szeretne elérni.

Konverziós arány

A konverziós arány az aránya azoknak a látogatóknak, akik végrehajtották a kívánt konverziót a weboldalon, az összes látogatóhoz képest. A konverziós arány kiszámítása nagyon fontos a weboldal hatékonyságának méréséhez és optimalizálásához.

Marketingmix

A marketingmix az a négy alappillér, amelyekből a marketingstratégia épül fel: termék, ár, promóció és hely (angolul: product, price, promotion, place). Az egyes elemek megfelelő kezelése és kombinálása a hatékony marketingstratégia kulcsa.

Marketingkommunikáció

A marketingkommunikáció az a folyamat, amely során a vállalatok és a szervezetek kommunikálnak a célközönséggel a termékek és szolgáltatások értékesítése érdekében. A marketingkommunikáció lehet online és offline, és többféle eszközt használhat, például hirdetéseket, PR-t, közösségi médiát és sok mást.

Megosztottság

A megosztottság (vagy viralitás) az a képesség, hogy egy tartalom (például egy videó, kép vagy cikk) elterjedjen a felhasználók között. A megosztottság alapvetően a tartalom minőségétől és relevanciájától függ, de a megosztás elősegíthető a megfelelő marketingstratégiával is.

ROI

Az ROI (Return on Investment) az a mutató, amely a befektetett pénz megtérülését mutatja. Az ROI számítása során a nyereséget a befektetett összeggel osztják el, majd százalékos formában kifejezik. Az ROI mutatója segít a marketingkampányok hatékonyságának mérésében és optimalizálásában.

SEO

Az SEO (Search Engine Optimization) az a folyamat, amely során a weboldalak optimalizálása történik annak érdekében, hogy magasabb helyezést érjenek el a keresőmotorokban. Az SEO fontos része a keresőmarketingnek, és segíti a weboldalak látogatottságát és konverziós arányát.

Social media marketing

A social media marketing az a folyamat, amely során a vállalatok és a szervezetek közösségi média platformokat használnak a célközönségük elérésére és a márkájuk erősítésére. A social media marketing fontos része a digitális marketingnek, és számos előnyt kínál a hagyományos marketinghez képest.

Targeting

A targeting (vagy célzás) az a folyamat, amely során a marketingkampányok a megfelelő célközönségre vannak irányítva. A célzás kulcsfontosságú, mert a marketingstratégia hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen pontosan sikerül meghatározni a célközönséget. A célzás során számos tényezőt figyelembe kell venni, például a demográfiai adatokat, a vásárlási szokásokat és az érdeklődési területeket.

Upselling

Az upselling az a folyamat, amely során a vállalatok és a szervezetek a vásárlóikat magasabb árú vagy prémium termékekre próbálják átirányítani. Az upselling során az eladók különböző ajánlatokat tesznek, amelyekkel meggyőzik a vásárlókat, hogy az eredeti vásárlást bővítsék, és többet költsenek.

Value proposition

A value proposition (vagy értékajánlat) az a jelentőségteljes ígéret, amelyet a vállalatok és a szervezetek a vásárlóknak tesznek. Az értékajánlat általában azon az alapelven alapszik, hogy a vállalatok megoldást kínálnak az ügyfelek problémáira, vagy olyan előnyöket nyújtanak, amelyek megkülönböztetik a termékeiket és szolgáltatásaikat a versenytársaktól.

Web analytics

A web analytics az a folyamat, amely során a weboldalak teljesítményét és hatékonyságát mérjük. A web analytics segítségével azonosíthatók azok a területek, amelyek javításra szorulnak, és optimalizálhatók a konverziós arányok, a látogatottság és az átlagos látogatási idő.